Een slimme meid, is goed voorbereid. Goede voorbereiding is het halve werk… Eén ding is zeker, voorbereiding voor een overstap in China is zeker geen overbodige luxe.
Daarom heeft Work-Wide voor jou een wegwijzer gemaakt voor een soepele overstap in China. In deze wegwijzer vindt je handige tips om jouw overstap op china zo makkelijk gemakkelijk mogelijk te maken.
Overstappen in China: de visumcheck!
Dit kan natuurlijk wel verschillen per persoon vanwege persoonlijke omstandigheden! Check altijd voor je vertrekt de actuele reisinformatie op altijd op Nederland Wereldwijd om te voorkomen dat je voor verassingen komt te staan. Ook staat hier de meest actuele reisinformatie voor china, dus lees deze pagina goed door!
Twijfel je tijdens je overstap over jouw visum?
Op het vliegveld is vaak een desk aanwezig waarin jij jouw vragen kunt stellen over of jij een visum nodig hebt. Je kan daar dus altijd navraag doen voor jouw overstap.
Vliegen met jouw gekozen vlucht
Het is aan te raden om goed te checken wat jouw luchtvaartmaatschappij van jouw verwacht voor je vertrekt. Het is lastiger communiceren in China vanwege de taal- en cultuurbarrière.
Een voorbeeld: het is niet gebruikelijk om glutenvrij of vegetarisch te eten in China en het is ook lastig om bij te boeken op de vlucht zelf. Heb je een dieetwens? Zorg er dan voor je dat je dit goed bespreek met jouw luchtvaartmaatschappij, vaak uiterlijk 24 uur van te voren. Ook wanneer je dit via Booking.com doet! Neem je liever het heft in eigen handen? Je mag altijd je eigen eten meenemen.
Vliegvelden in China en daarbuiten
Over het algemeen zijn de regels op de vliegvelden in China iets meer westers dan buiten het vliegveld. Engels op het vliegveld is nog wel te doen maar buiten het vliegveld een stuk lastiger! Sommige mensen vinden het daarom prettiger om hun overstap op het vliegveld door te brengen.
Overnachten bij een lange overstap
Heb je een lange overstap? Check dan of er tijdens de overstap op China een gratis hotelovernachting bij de prijs inbegrepen zit, inclusief transport. Dit wordt dan vaak aangegeven bij jouw aanschaf! Te gek toch?
Dit wordt vaak een transithotel genoemd. Wordt het toch niet aangegeven tijdens het boekingsprocess, check de website van de luchtvaartmaatschappij of simpelweg Google de service. Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals China Air, bieden de mogelijkheid om je hotel direct te boeken nadat je een ticket hebt gekocht, terwijl je bij andere maatschappijen, zoals Xiamen Air, dit kunt regelen in de terminal zodra je geland bent.
Heb je een lange overstap, en zie je het niet zitten om het vliegveld te verlaten? Check eens de VIP Lounge van jouw vliegtuigmaatschappij. Hier worden douches, heerlijke ligstoelen, slaapkamers en soms buffet en drankjes aangeboden in de prijs. Check hierbij wel de openingstijden, sommigen zijn niet ieder moment van de dag open! Zo hoef je niet van het vliegveld af, maar heb je wel wat meer comfort.
Wil je toch een overnachting op eigen initiatief? Geen probleem! Het is dan zaak dat je je goed voorbereid hoe je daar kunt komen. Wil je een taxi nemen, of ga je toch met een shuttlebus? Het scheelt veel als je dit van te voren opzoekt, want zoeken gaat lastiger in China. Want naast een slecht werkende wifi-service in China, is er nog een obstakel. Dit lees je in het volgende punt!
Censuur in China
China’s digitale omgeving wordt gecontroleerd door de Chinese overheid. Hierdoor is er onder andere geen toegang tot Google, Whatsapp, Facebook en Instagram. Ook andere apps kunnen lastiger vindbaar of bruikbaar zijn. Hieronder valt bijvoorbeeld ook Google Translate, waardoor vertalen van Engels naar Mandarijns ook lastiger wordt. Hou er rekening mee dat Safari en Chrome ook verbonden zijn aan Google, en dat de zoekfunctie hiervan dus niet functioneert.
De Chinese taal: Mandarijns
De overstap van het latijnse schrift Engels naar het chinese schrift Mandarijns is een hoofdpijn dossier als je het direct wilt begrijpen: maar ook als jij je verstaanbaar wilt maken.
Het is ook daarom goed om voor jouw vlucht alvast wat standaard zinnen op te schrijven en te kunnen laten zien op jouw telefoon als iemand jou niet begrijpt, zeker omdat jouw vertalingsapp het misschien niet doet.
Voorbeeldzinnen zijn:
- Ik wil naar mijn hotel “naam hotel”
- Ik wil graag een taxi bestellen
- Waar gaat de shuttle bus?
- Vertalen van de routebeschrijving naar jouw hotel: ook de naam van het hotel moet vertaald worden om verwarring te voorkomen.
Vervoer in China
Shuttle Service: Deze worden vaak gefaciliteerd vanuit het vliegveld. Vraag aldaar naar de mogelijkheden of vraag van te voren aan je hotel of er een gratis shuttle service aanwezig is van en naar het vliegveld.
Taxi: Het beste is om apps zoals DiDi te gebruiken. Dit is een veel gebruikt app voor taxi’s in China. Dit geeft een goede prijs weer en is realtime te volgen. Heb je geen DiDi in je taxi? Het vliegveld heeft ook taxi’s klaar zijn: zorg ervoor wel voor dat je een taxi-meter in de auto hebt om onrealistische en onnodige hoge kosten te voorkomen! Je kan ook voorafgaand aan de taxirit betalen zodat je geen communicatieproblemen krijgt over de kosten van de rit.
Zo. Met deze 7 punten ben je al een eind op weg voor een overstap in China. Nogmaals! Check altijd de actuele reisinformatie op Nederland Wereldwijd voor je vertrekt.
Work-Wide hoopt dat je een leuke overstap hebt in China!