Timing is everything
Regel jouw DigiD
Uitschrijven bij de gemeente en belastingdienst
Als je wilt emigreren of langere tijd in het buitenland wilt verblijven, dien je je dan uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als je langer dan 8 maanden van 1 jaar in het buitenland woont. Wanneer je dit niet doet, kun je een boete krijgen. Iedereen heeft een andere situatie, dus lees hier vooral alle voorwaarden en uitzonderingen die hierbij van toepassing zijn.
Het uitschrijven doe je bij je gemeente en dit kan meestal digitaal. Lees hier alles over het uitschrijven bij jouw gemeente, maar let op. De gemeente dient dit door te geven aan de belastingdienst wat effect heeft op bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen. Als je niet meer in Nederland registreert bent heb je hier namelijk geen recht meer op. Wijzig daarom ook zelf je adres bij de belastingdienst zelf en vertrouw er niet blind op dat jouw gemeente dit direct aan de belastingdienst doorgeeft. Hier kan vertraging in zitten en kan ervoor zorgen dat je nog wel dingen moet betalen of juist toeslagen ontvangt, die je vervolgens later terug moet betalen.
Je adreswijziging bij de belastingdienst kan online op hun website door in te loggen en dat brengt ons bij het volgende punt.
Zorg-verzekering
Bijna iedereen die in Nederland woont en/of werkt heeft een Nederlandse zorgverzekering. Wanneer je je uitschrijft uit Nederland heb je hier in principe geen recht meer op, maar er zijn uitzonderingen. Check hier of jij en/of je gezinsleden recht hebben op medische zorg op kosten van Nederland en je dus valt onder de Buitenlandregeling.
Val je hier niet onder? Dan moet je je zorgverzekering opzeggen. Ondanks dat je je dus al hebt uitgeschreven bij de gemeente en belastingdienst, geef het ook door bij je zorgverzekering zelf. Ga er niet vanuit dat elke Nederlands instantie of organisatie het doorgeeft aan anderen en neem het heft in eigen hand. Dit kan simpelweg kosten schelen achteraf.
Toeslagen
Huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Fijn om te krijgen in Nederland, maar vaak heb je hier geen recht meer op als je emigreert. Aangezien iedere situatie anders is, lees vooral deze pagina met daarop verschillende links per toeslag. Houdt hier wederom rekening met de timing van het stopzetten. Natuurlijk wil je in het geval van bijvoorbeeld zorgtoeslag dit zo lang mogelijk ontvangen, mits je er recht op hebt.
De informatie in dit artikel zijn gebaseerd op de ervaring van het emigreren naar Zweden, vanuit Nederland. Twee keer zelfs. Eerst met als reden om er te gaan studeren, de tweede keer om er te gaan werken. Zweden is onderdeel van de Europese Unie en maakt sommige stappen daarom zeker wat makkelijker, maar dat geeft niet de garantie dat alles soepel verloopt als je sommige stappen vergeet of in een andere volgorde doet.