Werk zoeken in een ander land, hoe doe je dat eigenlijk? Of je nou al in het land bent, of dat je er nog naartoe gaat.. Je moet ergens beginnen. En natuurlijk heeft iedereen zijn eigen manier, maar mocht je even niet weten waar je moet beginnen dan kun je altijd met deze 5 algemene tips beginnen ter inspiratie!
Tip 1: Check wat je al kan
Soms hoef je echt geen hogere wiskunde te kunnen om een baan te vinden die bij jou past.
Want jouw huidige kennis/kunde kunnen erg normaal in het land waar je vandaan komt, maar erg gewild in een land waar je naartoe gaat! Of misschien dat je gewoon online werkt en je je werk kan meenemen en niet zoveel nodig hebt.
Het is dus goed om te beseffen dat je van waarde kunt zijn voor een ander land. En misschien zelfs wel erg interessant om daar je keuze voor het land op aan te passen.
Tip 2: Onderzoek het land waar je naartoe gaat en waar het om bekend staat
Ieder land heeft wel iets van een kenmerk aan zich hangen. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld de tulpen, de kaas maar ook de technologie. Australië staat bekend om het surfen, de riffen, de wijnen en hogere lonen. Mexico staat bekend om zijn Mezcal, duiken en taco’s… Ga zo maar door, de lijst is nog veel langer dan dit!
Zodra een land ergens bekend om staat, mag je er op rekenen dat daar bedrijvigheid in te vinden is. Het is dus een goede start om te bekijken wat er allemaal kenmerkend is voor dat land.
Tip 3: Weet welke branches je interessant vindt en waar in het land daar werk in te vinden is
Wanneer je die inventarisatie gemaakt hebt, kun je voor jezelf afwegen wat je zelf interessant vindt.
Kijk ook naar welke gebieden in het land deze opties bieden! Sommige landen zijn zo groot dat het heel veel diversiteit heeft in regionaal werk.
Tip 4: Vind jouw passende visum of kwalificaties
Als je al een visum hebt: onderzoek wat jouw visum toelaat in werk. Mocht je die nog niet hebben: onderzoek wat je nodig hebt van je visum voor een keuze! Niet ieder visum laat ieder soort werk toe.
Per land kan het ook zijn dat je certificaten / diplomas nodig hebt voor bepaald soort type werk. Denk bijvoorbeeld aan horecawerk! In Nederland mag iedereen boven de 18 jaar wel alcohol schenken. Maar in Australië mag dit niet zomaar en moet je eerst een certificaat behalen voor het schenken van alcohol. Het is dus goed om hier research naar te doen, misschien zelfs na te gaan bij je toekomstig werkgever wat zij van jou nodig hebben.
En indien van toepassing: Denk eraan dat je een certificaat of diploma behaald in je eigen land, niet zomaar geldig is in een ander land! Check altijd bij jouw werkgever/instantie of ze je kwalificaties accepteren.
Tip 5: Weet de seizoenen en vakantieperiodes van jouw gekozen land
Seizoenswerk zoals wintersport, bloementeelt of andere akkerbouw vindt vaak alleen in een bepaald seizoen plaats. Het klinkt misschien cliché, maar je hebt gewoon minder kans op een baan als je je hulp aanbiedt voor een periode dat het niet gewenst is. Nu is dat bij wintersport natuurlijk ietsje overduidelijker dan bij een bloementeelt, maar het werkt hetzelfde.
In de zomer en tijdens de feestdagen is er in sommige sectoren vaak meer versterking nodig dan in andere en kan het je kans vergroten om een baan te krijgen indien je op tijd een sollicitatie verstuurt.
Vaak is er voor seizoenswerk meer kans als je op tijd een sollicitatie verstuurt en kun je nog wel proberen om tijdens het seizoen een baantje te vinden, maar is je kans aanzienlijk groter als je daarvoor al hebt gesolliciteerd. Soms kan een herhaling tijdens het seizoen ook nog wel eens het verschil maken!
Zo! Als je al deze tips bij langs gaat, je ze opschrijft en je ze gebruikt om te trechteren dan kom je vanzelf uit bij een passende keuze! Heel veel succes! Meer weten? Dan mag je altijd contact opnemen.