Zoeken

Hier moet je op letten als je gaat emigreren (in de EU)

Emigreren bestaat vooral uit een lijst aan verschillende stappen die je moet doorlopen en dat is tegelijkertijd misschien het lastige. Want al die verschillende stappen zijn niet altijd even duidelijk of voor de hand liggend. En terwijl je waarschijnlijk focust op jouw nieuwe avontuur in het buitenland, moet je zeker niet vergeten dat je ook dingen in Nederland moet regelen voordat je vertrekt. Of juist misschien juist nog niet.

Overview

Vergeet niet dat velen je al voorgegaan, dus jij kan dit ook. Ondanks dat ieder land andere regels en wetten heeft waar je je aan moet houden, zijn ook veel stappen in het emigratieproces hetzelfde. In dit artikel vind je 5 punten waarop je moet letten als je gaat emigreren, zodat jouw emigratieproces zo soepel mogelijk verloopt.

Timing is everything

Houd er rekening mee dat je je vaak pas kunt inschrijven als je op jouw nieuwe plaats van bestemming bent. Dit is een officieel bureaucratisch proces en kan soms wat tijd kosten. Je moet hierbij in sommige EU landen bijvoorbeeld al denken aan maanden. Uitschrijven uit Nederland is sneller gedaan dan inschrijven, dus schrijf je nog niet uit bij alle instanties in Nederland op de dag dat je het vliegtuig/trein/bus/auto instapt. Dit kan snel genoeg als je daadwerkelijk officieel ingeschreven bent in jouw nieuwe land van bestemming. Hoe en waar je je uit dient te schrijven in Nederland vertellen we later in dit artikel. Als je je uitschrijft in Nederland maar nog niet bent ingeschreven in jouw nieuwe land, val je tussen de wal en het schip. Dit kan erg vervelend zijn als er iets mis gaat en je nergens op terug kunt vallen. In dit andere artikel gaan we verder in op specifieke voorbeelden als het gaat om de volgorde van het in- en uitschrijven in jouw emigratieproces.

Regel jouw DigiD

Het wereldwijde web heeft over de jaren erg veel invloed gehad op het gemak van emigreren. Check alleen wel of je alles goed hebt geregeld voordat je werkelijk Nederland verlaat.Om in te loggen bij de belastingdienst of om bankzaken te regelen heb je een DigiD nodig. Deze kun je aanvragen vanaf dat je 14 jaar oud bent. Heb je die nog niet, vraag deze dan hier online aan voordat je emigreert. Toch vergeten? Dan kan je alleen nog een DigiD aanvragen via een balie. Lees hier alles over het proces van het aanvragen van een DigiD terwijl je in het buitenland bent.

Uitschrijven bij de gemeente en belastingdienst

Als je wilt emigreren of langere tijd in het buitenland wilt verblijven, dien je je dan uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als je langer dan 8 maanden van 1 jaar in het buitenland woont. Wanneer je dit niet doet, kun je een boete krijgen. Iedereen heeft een andere situatie, dus lees hier vooral alle voorwaarden en uitzonderingen die hierbij van toepassing zijn.  

Het uitschrijven doe je bij je gemeente en dit kan meestal digitaal. Lees hier alles over het uitschrijven bij jouw gemeente, maar let op. De gemeente dient dit door te geven aan de belastingdienst wat effect heeft op bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen. Als je niet meer in Nederland registreert bent heb je hier namelijk geen recht meer op. Wijzig daarom ook zelf je adres bij de belastingdienst zelf en vertrouw er niet blind op dat jouw gemeente dit direct aan de belastingdienst doorgeeft. Hier kan vertraging in zitten en kan ervoor zorgen dat je nog wel dingen moet betalen of juist toeslagen ontvangt, die je vervolgens later terug moet betalen.

Je adreswijziging bij de belastingdienst kan online op hun website door in te loggen en dat brengt ons bij het volgende punt.

Zorg-verzekering

Bijna iedereen die in Nederland woont en/of werkt heeft een Nederlandse zorgverzekering. Wanneer je je uitschrijft uit Nederland heb je hier in principe geen recht meer op, maar er zijn uitzonderingen. Check hier of jij en/of je gezinsleden recht hebben op medische zorg op kosten van Nederland en je dus valt onder de Buitenlandregeling.

Val je hier niet onder? Dan moet je je zorgverzekering opzeggen. Ondanks dat je je dus al hebt uitgeschreven bij de gemeente en belastingdienst, geef het ook door bij je zorgverzekering zelf. Ga er niet vanuit dat elke Nederlands instantie of organisatie het doorgeeft aan anderen en neem het heft in eigen hand. Dit kan simpelweg kosten schelen achteraf. 

Toeslagen

Huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Fijn om te krijgen in Nederland, maar vaak heb je hier geen recht meer op als je emigreert. Aangezien iedere situatie anders is, lees vooral deze pagina met daarop verschillende links per toeslag. Houdt hier wederom rekening met de timing van het stopzetten. Natuurlijk wil je in het geval van bijvoorbeeld zorgtoeslag dit zo lang mogelijk ontvangen, mits je er recht op hebt.

De informatie in dit artikel zijn gebaseerd op de ervaring van het emigreren naar Zweden, vanuit Nederland. Twee keer zelfs. Eerst met als reden om er te gaan studeren, de tweede keer om er te gaan werken. Zweden is onderdeel van de Europese Unie en maakt sommige stappen daarom zeker wat makkelijker, maar dat geeft niet de garantie dat alles soepel verloopt als je sommige stappen vergeet of in een andere volgorde doet. 

FAQ

Als EU-burger heb je het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, werken, studeren een baan te zoeken of met pensioen te gaan. Dit komt door de open grenzen en de rechten van EU burgers om zich binnen de Europese Zone vrij te kunnen vestigen.
Omdat Zweden bij de Europese Unie hoort, is het verhuizen en emigreren een relatief gemakkelijk. Je hoeft namelijk geen permanente verblijfsvergunning aan te vragen, maar er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo dien je bijvoorbeeld een Zweeds persoonsnummer, vergelijkbaar met een BSN-nummer,  en moet je aan kunnen tonen dat je een inkomstenbron hebt.
Als EU-burger heb je het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. Je kunt dan tot drie maanden zonder jezelf te registreren verblijven in een ander EU-land. In sommige landen moet je wel jouw aanwezigheid melden. Ben je van plan langer dan drie maanden blijven, dan moet je je in veel gevallen registreren.
Black Friday week NL 2024Black Friday week NL 2024

Deel dit artikel

Keep it coming

Scroll naar boven